Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Τα κεράσια και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τα κεράσια ήταν γνωστά  και αγαπητά τουλάχιστον από το 300 π.Χ. που τα περιέγραψε για πρώτη φορά ο Έλληνας πατέρας της Βοτανολογίας, Θεόφραστος.

Οι κερασιές είναι δέντρα πολύ ευεργετικά για την υγεία μας. Από τον καρπό τους γίνονται πολλά θεραπευτικά σιρόπια, βυσσινάδες, λικέρ, ενώ από τα κουκούτσια τους εκχειλίζεται μια φυσική αρωματική ύλη που χρησιμοποιείται σε παγωτά και ποτά. 

Τα κεράσια περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C, ενώ σε αφθονία βρίσκονται επίσης ιχνοστοιχεία, όπως είναι το κάλιο, το ασβέστιο και ο φωσφόρος.

Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καρποί των δέντρων αυτών περιέχουν μια ισχυρή ένωση, γνωστή ως ελλαγικό οξύ, η οποία εξουδετερώνει τα συνθετικά και φυσικά καρκινογόνα πριν αυτά επιτεθούν στα υγιή κύτταρα και τα μετατρέψουν σε καρκινικά. 

Τα κοτσανάκια από τα κεράσια καθώς και τα κουκούτσια τους είναι διουρητικά και το αφέψημά τους συνιστάται σε μολύνσεις των ουροφόρων οδών, σε κυστίτιδες και αρθριτικά. Το αφέψημα αυτό το παρασκευάζουμε βράζοντας τα κοτσάνια σε δεκαπλάσια ποσότητα από αυτά νερού, για περίπου 10 λεπτά. Ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν άμεσα έντονη διούρηση.

Τέλος, μάλλον γνωστό σε όλους, τα κεράσια βοηθούν στη ρύθμιση της σωστής λειτουργίας του εντέρου.
 ΠΗΓΗ: capital.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin