Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία από την καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών

Τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών, αναδεικνύουν δύο νέες έρευνες επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι μελέτες βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για περίπου 4.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας στην πόλη Φράμινγκχαμ (Framingham Heart Study), η οποία πλέον μελετά τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων εθελοντών του 1948.
Η μία έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν κάθε μέρα αναψυκτικά διαίτης ή με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η φρουκτόζη, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια λόγω Αλτσχάιμερ ή να πάθουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν τέτοια ποτά.

Η άλλη μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη (πάνω από δύο τη μέρα), είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο (η περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη).

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Τα διαιτητικά αναψυκτικά προβάλλονται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όμως οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και αυτά, αν καταναλώνονται καθημερινά, μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά διαίτης, είναι πιθανότερο να είναι διαβητικοί, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Όμως, ακόμη κι αν αποκλεισθούν οι διαβητικοί, πάλι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι πρόκειται μόνο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά δείχνει μια τάση και μια συσχέτιση. Γι' αυτό, ανέφεραν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
 πηγή: zougla.gr, onmed
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin