Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Προβλήματα υγείας από αναψυκτικά τύπου «κόλα»

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα υπό τον καθηγητή παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, η καθημερινή αυξημένη κατανάλωση ποτών τύπου «κόλα» μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μυϊκά προβλήματα, αλλά και άλλες διαταραχές της υγείας. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση των ποτών που στα περιεχόμενα τους υπάρχουν ζάχαρα όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και καφεΐνη, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του επιπέδου του καλίου στο αίμα, οδηγώντας στην διαταραχή της υποκαλιαιμίας.
Η πτώση του καλίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στο καρδιοαγγειακό και νευρομυϊκό σύστημα του σώματος. Κάποια τυπικά συμπτώματα της διαταραχής είναι η μειωμένη μυϊκή δύναμη, οι κράμπες, η ταχυπαλμία καθώς και η ναυτία, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η έλλειψη καλίου μπορεί να προκαλέσει και καρδιακές αρρυθμίες καθώς και παράλυση. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “International Journal of Clinical Practice” που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έπιναν 2 έως 9 λίτρα τέτοιων αναψυκτικών ποτών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και 2 έγκυες γυναίκες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με υποκαλιαιμία, έχοντας κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Μόλις σταμάτησε η κατανάλωση των ποτών τύπου “κόλα” και έλαβαν αυξημένες δόσεις καλίου, ανέκαμψαν. 

Σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ η κατανάλωση αναψυκτικών στο γενικό πληθυσμό έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την αύξηση των προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα δόντια, της έλλειψης βάρους και το διαβήτη. 

Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος του καθενός από τα 3 στοιχεία (γλυκόζη, φρουκτόζη και καφεΐνη) που προκαλούν την πτώση του καλίου, αλλά αν και διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, η καφεΐνη θεωρείται η πιο επιβλαβής. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τα ποτά τύπου “κόλα” που δεν περιέχουν καφεΐνη επίσης προκαλούν υποκαλιαιμία, αφού η φρουκτόζη που έχουν, προκαλεί διάρροια.
Πηγή: BBC, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin