Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει την εμφάνιση άνοιας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και επισπεύδει την εμφάνιση άνοιας, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Η μελέτη περιέλαβε 3.647 γυναίκες, ηλικίας 65-79 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν για 15 χρόνια.


Το συμπέρασμα ήταν πως όσες γυναίκες ζούσαν σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να μειωθούν οι λειτουργίες μνήμης και λογικής σκέψης, και να εμφανίσουν άνοια.

Μεταξύ των 1995 και 2010 οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών του ικανοτήτων τα οποία συγκρίνονταν με τα επίπεδα των ρύπων που κατέγραφε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ: Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ.

Οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 είχαν κατά 68-91% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών και άνοια σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με μικρότερη συγκέντρωση αυτών των ρύπων.
 ΠΗΓΗ: healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin