Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Βιταμίνη D: Προστατεύει από γρίπη, κρυολόγημα και πνευμονία

Είναι από καιρό γνωστό ότι η βιταμίνη D βοηθά στην προστασία των οστών μας. Αλλά είναι αμφιλεγόμενο το κατά πόσον τα συμπληρώματα βιταμίνης D ενισχύουν την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση συμπεραίνει ότι η βιταμίνη του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως είναι το κρυολόγημα και η γρίπη, ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων που δεν προσλαμβάνουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή ή την έκθεση στο ηλιακό φως.


Όταν η βιταμίνη D βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal από ερευνητές διαφόρων ιδρυμάτων όπως το Queen Mary University στη Βρετανία, το Winthrop University Hospital στις ΗΠΑ και το Karolinska Institutet στη Σουηδία.

Όπως έδειξε η μετα-ανάλυση, οι άνθρωποι που έχουν υγιή επίπεδα της βιταμίνης διατρέχουν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης γρίπης, κοινού κρυολογήματος, βρογχίτιδας και πνευμονίας.

Τα ευρήματα αυτά, λένε οι ερευνητές, υποστηρίζουν την σύσταση για μετρημένη αλλά συστηματική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, καθώς και για εμπλουτισμό των τροφίμων διότι η ανεπάρκειά της βιταμίνης D είναι συχνή στον γενικό πληθυσμό προσβάλλοντας σχεδόν το  13% των ανθρώπων όλων των ηλικιών παγκοσμίως.

 πηγή: healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin