Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Διώξτε την κατάθλιψη με σωματική άσκηση

Τρεις νέες επιστημονικές έρευνες εισηγούνται πως η σωματική άσκηση αποτελεί -για μερικούς τουλάχιστον ανθρώπους- μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της κατάθλιψης, ενώ λειτουργεί ακόμη και προληπτικά.

Οι μελέτες, που έλαβαν υπ' όψιν στοιχεία για περισσότερους από ένα εκατ. ανθρώπους, επιβεβαιώνουν ότι η τακτική άσκηση ασκεί τέτοια επίδραση στον οργανισμό και στον ψυχισμό, που κάνει τα άτομα πιο ανθεκτικά απέναντι στην κατάθλιψη.



Προηγούμενη έρευνα που χρονολογείται πίσω στο 2013 δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για το κατά πόσο η άσκηση αποτελεί αντίβαρο στην κατάθλιψη. 


Κάποιες μικρότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης.

Οι νέες μελέτες (μετα-αναλύσεις), που αξιολόγησαν όλα τα πιο πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης, φαίνεται να διευθετούν οριστικά το ζήτημα, δείχνοντας ότι ένας άνθρωπος στα πρόθυρα της κατάθλιψης έχει κάθε λόγο να ασκείται συχνά.

Οι τρεις έρευνες δημοσιεύθηκαν στα ιατρικά περιοδικά «Preventive Medicine», «Journal of Psychiatric Research» και «Neuroscience and Behavioral Reviews».

Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο αγύμναστοι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) έχουν κατά μέσο όρο 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με κατάθλιψη, σε σχέση με τους πιο γυμνασμένους. Όσοι βρίσκονται κάπου στη μέση από πλευράς σωματικής άσκησης έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι η άσκηση, ιδίως η μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ κ.ά.), που μπορεί ο καθένας να την ολοκληρώσει, έχει σημαντική θετική επίδραση στην κατάθλιψη. 

 πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin