Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Οι 5 τροφές που ελέγχουν το σάκχαρο

Στο διαβήτη τύπου 2 τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχό τους. 

Τροφές με πολλούς και κυρίως απλούς υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, το γάλα και τα γλυκά μπορεί να προκαλέσουν απότομη άνοδο του σακχάρου.

Υπάρχουν όμως και έξυπνες διατροφικές επιλογές ώστε να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας γεύσεις, χωρίς να στερείστε και χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας.


1.    Ωμά, μαγειρεμένα ή ψητά λαχανικά
Τα λαχανικά προσθέτουν χρώμα, αρώματα και διαφορετικές υφές σε ένα γεύμα. Επιλέξτε γευστικά και με λίγους υδατάνθρακες λαχανικά όπως είναι τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα κολοκυθάκια.

2.    Φρούτα του δάσους και πεπόνι
Ένα φλιτζάνι από αυτά τα φρούτα έχει μόλις 15 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αυτή την εποχή δεν θα βρείτε πεπόνι, βέβαια, τα φρούτα του δάσους όμως είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Επειδή φρέσκα είναι ακριβά, συνδυάστε τα με άπαχο γιαούρτι για ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη σνακ.

3.    Τροφές με πολλές φυτικές ίνες
Σας χορταίνουν και σας αποτρέπουν να επιλέξετε τα λάθος φαγητά. Προσπαθήστε να τρώτε δύο φορές την εβδομάδα όσπρια όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές. Πέρα από τις κλασικές σούπες, μπορείτε να τα συνδυάσετε με καστανό ρύζι και ψιλοκομμένα λαχανικά για να φτιάξετε μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σαλάτα/γεύμα.

4.    Διαλέξτε τα πιο υγιεινά λιπαρά
Τα λιπαρά δεν είναι απαγορευμένα, κάνετε όμως τις σωστές επιλογές: λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ελαιόλαδο (με μέτρο) και αβοκάντο είναι μερικές από αυτές.

5.    Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη
Άπαχο στραγγιστό γιαούρτι, τυρί τύπου cottage με λίγα λιπαρά, αβγά και άπαχο κρέας είναι οι καλύτερες επιλογές για να παραμένετε χορτάτοι για πολλοί ώρα και να αποφεύγονται οι απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σας. 

 πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin