Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Μεγάλα οφέλη για την καρδιά από εννέα μέρες χωρίς ζάχαρη

Τα παχύσαρκα άτομα που σταματούν να τρώνε ζάχαρη παρουσιάζουν βελτίωση σε σημαντικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και το Πανεπιστήμιο Touro της Καλιφόρνιας αξιολόγησαν 37 παιδιά και νέους, ηλικίας 9 έως 18 ετών, που έπασχαν από παχυσαρκία και διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και τύπου 2 διαβήτη επειδή είχαν τουλάχιστον ένα μεταβολικό πρόβλημα, όπως υπέρταση ή υψηλά τριγλυκερίδια.


Οι εθελοντές άλλαξαν τη διατροφή τους με τρόπο ώστε να καταναλώνουν καθημερινά τις ίδιες θερμίδες, τα ίδια λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες όπως συνήθιζαν, αλλά με μία διαφορά στην πρόσληψη ζάχαρης: έπρεπε να την περιορίσουν δραστικά, ανταλλάσσοντας τα τρόφιμα που την περιείχαν (π.χ. γλυκά, γιαούρτια φρούτων, κέικ) με άλλους υδατάνθρακες (π.χ. πίτσες και κουλούρια).

Η ανταλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η περιεκτικότητα του ημερήσιου διαιτολογίου τους σε ζάχαρη από 28% σε 10% (υπάρχουν μικρές, κρυφές ποσότητες ζάχαρης σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και πολλά άλλα) και η περιεκτικότητά του σε φρουκτόζη από το 12% στο 4% των ημερήσιων θερμίδων γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Atherosclerosis».

Πριν γίνει αυτή η αλλαγή οι ερευνητές είχαν υποβάλει τους εθελοντές σε αναλύσεις αίματος, τις οποίες επανέλαβαν εννέα ημέρες μετά την έναρξή της.

Οπως ανακάλυψαν, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους είχαν μειωθεί κατά 33% κατά μέσον όρο, μία πρωτεΐνη που λέγεται ApoC-III και σχετίζεται με τα τριγλυκερίδια είχε μειωθεί κατά 49%, ενώ υπήρχαν σημαντικές μειώσεις (κατά 68%) και στα μικρά - πυκνά μόρια LDL τα οποία, όπως και τα άλλα δύο είδη λιπιδίων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιοπάθειας.

 πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin