Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ο πολύς καφές προκαλεί... ανοσία στην καφεϊνη

Το να πίνουμε καφέ για να ξυπνήσουμε είναι ανώφελο εάν το κάνουμε συνέχεια, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Και αυτό διότι όσοι καταναλώνουν πολλή καφεΐνη αναπτύσσουν ανοσία στις διεγερτικές ιδιότητές της.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν στην επιθεώρηση «Neuropsychopharmacology» πως μολονότι η καφεΐνη μπορεί να δράσει διεγερτικά και να αυξήσει την πνευματική εγρήγορση, αυτό συμβαίνει μόνον σε όσους δεν την έχουν συνηθίσει.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν πραγματοποιώντας μελέτη με 379 εθελοντές από τις δύο χώρες, από τους οποίους ζήτησαν να μην πιουν καθόλου καφέ επί 16 ώρες. Οι μισοί από τους εθελοντές ήταν «μέτριοι» έως «μανιώδεις» πότες καφέ, καθώς έπιναν τουλάχιστον ένα έως έξι φλιτζάνια την ημέρα. Οι υπόλοιποι δεν έπιναν καθόλου καφέ ή έπιναν ένα φλιτζάνι μερικές μόνον ημέρες της εβδομάδας.

Οταν πέρασαν οι 16 ώρες της αποχής, οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς εθελοντές συμπλήρωμα με 100 mg καφεΐνης (όση υπάρχει σε έναν μονό εσπρέσο) και στους υπόλοιπους συμπλήρωμα που περιείχε μια ανενεργό ουσία. Οι εθελοντές που έπιναν καθημερινά πολύ ή λίγο καφέ και πήραν την ανενεργό ουσία, ανέφεραν μείωση της πνευματικής τους εγρήγορσης και εμφάνιση πονοκεφάλου.

Αυτά τα συμπτώματα δεν τα είχαν όσοι λάτρεις του καφέ πήραν το συμπλήρωμα με την καφεΐνη. Ούτε όμως παρουσίασαν περισσότερη εγρήγορση απ' ό,τι οι εθελοντές οι οποίοι δεν έπιναν καφέ και πήραν την ανενεργό ουσία. Εκείνοι που πραγματικά δήλωσαν ότι αυξήθηκε η πνευματική τους διαύγεια και εγρήγορση ήταν οι εθελοντές που δεν συνήθιζαν να πίνουν καφέ και πήραν το συμπλήρωμα με την καφεΐνη.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν _ σύμφωνα με τους ερευνητές _ πως η καφεΐνη απλώς επαναφέρει τους λάτρεις του καφέ στο φυσιολογικό. Είναι προφανές, εξηγούν, πως εάν ένας άνθρωπος έχει συνηθίσει να πίνει πολύ καφέ, θα αισθάνεται υπνηλία εάν σταματήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τον ξυπνάει ή τον τονώνει ο καφές _ σημαίνει ότι τον «φέρνει στα ίσια του».

Οι ερευνητές προσθέτουν πως τα ευρήματά τους υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι μανιώδεις λάτρεις της καφεΐνης πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ ή τσαγιού για να αποφύγουν τα στερητικά συμπτώματα.

«Αν και όσοι πίνουν καθημερινά καφέ πιστεύουν πως τους ξυπνάει η καφεΐνη, ιδίως με το πρωινό καφεδάκι, το τσάι ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα που την περιέχει, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μάλλον αντιστρέφει τις συνέπειες της οξείας έλλειψής της στον οργανισμό, που μοιραία επέρχεται έπειτα από την πολύωρη αποχή από αυτήν», γράφουν ο καθηγητής Πίτερ Ρότζερς, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και οι συνεργάτες του.

Ωστόσο, το εύρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με εκείνο μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στη διαδικτυακή επιστημονική βάση δεδομένων «Τhe Cochrane Library», που έδειξε πως η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει όσους εργάζονται σε βάρδιες να αποφεύγουν τα λάθη.

Στη μελέτη αυτή είχαν αναλυθεί 13 παλαιότερες και το συμπέρασμα των ερευνητών της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που την πραγματοποίησαν ήταν πως η καφεΐνη είναι πιο αποδοτική στην αποτροπή των σφαλμάτων απ' ό,τι η σιέστα ή οι ανενεργές ουσίες, καθώς και ότι βελτιώνει τις επιδόσεις της μνήμης, της προσοχής, της αντίληψης και της λογικής σκέψης.

Επειδή λοιπόν το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θεωρούνται ασφαλή και πως παρέχουν αρκετά οφέλη στην υγεία – αρκεί να μην καταναλώνονται από εγκύους… 

 ΠΗΓΗ: tanea.gr
.

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης

Ο καφές ενδέχεται να μας προστατεύει από το διαβήτη

Ελληνικός καφές για καλύτερη πέψη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin