Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα

Ο οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει το 2016 ως έτος των οσπρίων και όχι άδικα. Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν (πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες) τα όσπρια βοηθούν στην απώλεια βάρους και στον καλύτερο ύπνο.

Μια διατροφή πλούσια σε όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά κλπ) βοηθά στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από Καναδούς ερευνητές.


Ερευνητές από το Li Ka Shing Knowledge Institute στο St. Michael’s Hospital του Τορόντο, με επικεφαλής τον Russell de Souza, εξέτασαν δεδομένα από 21 δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν πάρει μέρος περίπου 940 άτομα και βρήκαν ότι τα όσπρια βοηθούν κάποιον να αισθάνεται χορτασμένος για περισσότερη ώρα, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που λαμβάνει στη διάρκεια της ημέρας. Να σημειωθεί ότι τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή καθυστερούν να φτάσουν στο αίμα.

“Το 90% των προγραμμάτων δίαιτας αποτυγχάνουν λόγω της πείνας και της λιγούρας για διάφορες τροφές» σημειώνει ο de Souza.  Και προσθέτει: “Tο κλειδί στο αδυνάτισμα είναι να κάνει κάποιος μια διατροφή που τον χορταίνει όσο το δυνατόν περισσότερο”.
Τα όσπρια μειώνουν την LDL χοληστερόλη

Η καναδική μετα-ανάλυση διαπίστωσε πως, όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν μια μερίδα όσπρια την ημέρα (130 γραμμάρια) έχασαν κατά μέσο όρο 340 γραμμάρια βάρος σε έξι εβδομάδες, χωρίς δίαιτα, δηλαδή χωρίς να κάνουν προσπάθεια να αποφύγουν άλλες τροφές.

«Η ανασκόπηση δείχνει ότι τα όσπρια μειώνουν το αίσθημα του κορεσμού κατά 31%, κάτι που μπορεί πράγματι να επιδρά στην συνολική πρόσληψη της τροφής στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τα όσπρια φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα της LDL, της κακής χοληστερίνης, κατά 5%», έγραψαν οι ερευνητές.

Και σημειώνουν ότι τα κιλά που έχασαν οι συμμετέχοντες στις μελέτες είναι μεν λίγα αλλά σίγουρα τα όσπρια βοηθούν να μην κερδηθούν ξανά.

Η διατροφολόγος και επίκουρη καθηγήτρια Αθλητικής Ιατρικής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Quinnipiac του Κονέκτικατ, Ντάνα Αντζελο Γουάιτ σχολιάζοντας τη μελέτη είπε  ότι “τα όσπρια είναι από τα πιο υποτιμημένα τρόφιμα παρά τη χρησιμότητά τους διότι περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα”.

Την περασμένη εβδομάδα μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Purdue και δημοσιεύθηκε επίσης στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (τα όσπρια είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών) μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα να κοιμούνται καλύτερα. Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας στην απώλεια και τη διαχείριση του βάρους, ενώ βελτιώνει και την καρδιαγγειακή υγεία.

 πηγή: healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin