Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Οι βιταμίνες που “καθαρίζουν” τις αρτηρίες μας

το σκόρδο, ανάμεσα στις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες, μειώνει την πλάκα που έχει συσσωρευτεί στις αρτηρίες.
Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στα κύτταρα του οργανισμού μεταφέροντας απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο που χρειάζονται τα κύτταρα για τη σωστή λειτουργία τους. Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται από χοληστερίνη και άλλες ουσίες του αίματος. Αν συσσωρευτεί αθηρωματική πλάκα, υπάρχει κίνδυνος φράξης των αρτηριών και πρόκλησης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Μπορείτε να “καθαρίσετε» την αθηρωματική πλάκα από τις αρτηρίες σας ακολουθώντας την κατάλληλη διατροφή και κάνοντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Οι βιταμίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας και βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία του. Μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, ειδικά αν τις λαμβάνουμε με φυσικό τρόπο μέσα από τις τροφές. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Ε επιβραδύνει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, αλλά τα αποτελέσματα είναι μικτά για τα συμπληρώματα της βιταμίνης Ε. Οι βιταμίνες της ομάδας Β είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά της αρτηριοσκλήρωσης επίσης. Η βιταμίνη Β12, η Β6 και η Β9, γνωστή ως φολικό οξύ, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την αθηρωματική πλάκα. Μπορούμε να τις βρούμε σε φυσική μορφή στα συμπληρώματα προβιοτικών και στα προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης, το νικοτινικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β3 αυξάνει την “καλή» χοληστερίνη και μειώνει τα τριγλυκερίδια. Το νικοτινικό οξύ το βρίσκουμε στο συκώτι, το κοτόπουλο, τον τόνο και το σολομό.

Υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τη μάχη κατά της αθηρωματικής πλάκας. Συγκεκριμένα, το σκόρδο, ανάμεσα στις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες, μειώνει την πλάκα που έχει συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Την ίδια ικανότητα έχουν και τα ρόδια. Το γνωστό μπαχαρικό κουρκουμάς επίσης βοηθάει την υγεία της καρδιάς και προστατεύει τις αρτηρίες από βλάβες που μπορούν να προκληθούν από τη φράξη τους. Οι μικροί σπόροι σουσαμιού προστατεύουν την καρδιά και εμποδίζουν την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρωσης. Τέλος, τα οξέα ω3 που βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια εμποδίζουν το σχηματισμό πλάκας διατηρώντας έτσι καθαρές της αρτηρίες μας.

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες, όπως είναι και η αρτηριοσκλήρωση, μπορούν να αποφευχθούν. Οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά, ειδικά στο κομμάτι της διατροφής, είναι οι πιο σημαντικές. Ας δώσουμε λοιπόν στην υγιεινή διατροφή προτεραιότητα και θα απολαύσουμε τα οφέλη της καλής υγείας.

Πηγή: mydietplan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin