Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Οι πιο αντιοξειδωτικές τροφές του χειμώνα

Το καλοκαίρι το έχουμε συνδέσει με μια γενική αίσθηση ευεξίας. Μεγαλύτερη ημέρα, φωτεινός ήλιος, θάλασσα, κολύμπι. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στα φαγητά μας. Το καλοκαίρι υπάρχει αφθονία νόστιμων φρούτων και λαχανικών τα οποία με τη γεύση τους μας δροσίζουν και τα έντονα χρώματά τους μαρτυρούν τη φρεσκάδα τους και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Σκεφτείτε τα κεράσια, τις ντομάτες, τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα νεκταρίνια, τα αγγούρια κ.α. Ο χειμώνας δεν προσφέρει την ίδια ποικιλία φρούτων και λαχανικών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες. Η αλήθεια είναι ότι μερικές από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές ευδοκιμούν σε κρύο κλίμα.

Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε ποιες τροφές είναι περισσότερο αντιοξειδωτικές από άλλες χρησιμοποιούμε μια κλίμακα μέτρησης. Η αντιοξειδωτική ιδιότητα των τροφών μετριέται βάση της “ριζικής ικανότητας απορρόφησης οξυγόνου», η οποία στα αγγλικά ονομάζεται “Oxygen Radical Absorbance Capacity» και εν συντομία ORAC. Όσο μεγαλύτερη τιμή ORAC σημειώνει μια τροφή τόσες περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει. Ο λόγος που δίνουμε μεγάλη σημασία στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι ότι βοηθούν πολύ στην μείωση του κινδύνου φλεγμονής, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Προς μεγάλη έκπληξη πολλών, οι τροφές με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά. Ο κρύος καιρός του χειμώνα αναδεικνύει τις γεύσεις της κανέλας, του μπαχαριού, του τζίντζερ, του κάρδαμου, του γαρίφαλου, του πιπεριού, του φασκόμηλου και του δεντρολίβανου. Όλα αυτά έχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πρωταγωνιστής ανάμεσα τους βρίσκεται το γαρίφαλο με τιμή ORAC 314.446. Τη δεύτερη θέση έχει η κανέλα με τιμή ORAC 267.536. Για να συνειδητοποιήσετε τη σημασία τους αναλογιστείτε ότι τα μύρτιλλα που θεωρούνται από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές έχουν τιμή ORAC 6.552.

Αυτά τα υπέροχα μπαχαρικά και αρωματικά φυτά μπορούν να συνδυαστούν άψογα με φαγητά του χειμώνα όπως σούπες, ψητά και βραστά, ή να χρησιμοποιηθούν σαν καρυκεύματα σε ζεστά ροφήματα όπως το τσάι. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα τσαγιού προσθέτοντας στα φύλλα τσαγιού γαρίφαλο, κανέλα, κάρδαμο, γλυκάνισο, πιπέρι και βανίλια. Πασπαλίστε με κανέλα τις ψητές γλυκοπατάτες ή προσθέστε την στον πουρέ τους. Δώστε μια αντιοξειδωτική νότα στα φαγητά σας προσθέτοντας μπαχαρικά σε όλες σας τις συνταγές. Αν δεν έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας τόσα καρυκεύματα κάντε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για να δείτε με ποια φαγητά ταιριάζει το κάθε αρωματικό φυτό και μπαχαρικό.
Πηγή: foodmatters.tv, mydietplan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin