Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

5 «ξενόφερτες» τροφές που μας αδυνατίζουν!

Μπορούν να μειώσουν την όρεξη, να μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο χρονικό διάστημα, να συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης λίπους.

Αν και δεν αποτελούν μέρος της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που αξίζει να τα δοκιμάσετε και να τα εντάξετε στη διατροφή σας.  

  
Δείτε ποια σας προτείνει η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου.

Μύρτιλλα

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική διατροφή αλλά θεωρείται υπερτροφή και η καλλιέργεια τους έχει επεκταθεί και στη χώρα μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, μιας και ορισμένες ποικιλίες ευνοούνται περισσότερο από το κλίμα που επικρατεί εκεί. Σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στην απώλεια λίπους, έχουν σημαντικά οφέλη στο δέρμα ενώ περιέχουν ανθοκυανίνες, φυτοχημικές ουσίες που μάχονται τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση.

Φυστικοβούτυρο

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής κουλτούρας αλλά θεωρείται θρεπτική τροφή. Αυτός ο πολτός ψημένων φιστικιών αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών. Μία μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, στη μυϊκή αποκατάσταση για όσους γυμνάζονται καθώς και στην υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο σας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βούτυρο αμυγδάλου

Έχει την ίδια υφή με το φυστικοβούτυρο, εξίσου νόστιμη γεύση και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορούν σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα υπόλοιπα, ζωικά και φυτικά βούτυρα. Επίσης, δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Γάλα καρύδας

Θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο του ζωικού γάλατος και καταναλώνεται από όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή είναι vegan. Το λίπος του συγκαταλέγεται στα «καλά» λιπαρά και είναι πλούσιο και σε βιταμίνες C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6. Επίσης, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Βοηθά στην απώλεια βάρους επειδή περιέχει φυτικές ίνες που δημιουργούν εύκολα το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει τις θερμίδες πιο αποτελεσματικά.

Quinoa

Το δημητριακό quinoa περιέχει τις περισσότερες πρωτεΐνες από οποιοδήποτε δημητριακό ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, δεν είναι δημητριακό αλλά μέλος της ίδιας οικογένειας τροφίμων που περιέχει το σπανάκι, σέσκουλο και τα τεύτλα. Πολλοί ερευνητές το αποκαλούν και «ψευτοδημητριακό», επειδή αλέθεται εύκολα. Περιέχει πρωτεΐνη που συμβάλλει στη μείωση της όρεξης και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν και αυτές στην απώλεια βάρους. Είναι γεμάτο σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Ε.

 πηγή: omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin