Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Οι δίαιτες για την πίεση. Συμβουλές για να τρώμε λιγότερο αλάτι

Τα κυριότερα διατροφικά πρότυπα που δίνουν τι κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις για τη ρύθμιση της πίεσης είναι η δίαιτα Dash (Dietary Approach to Stop Hypertension) και ασφαλώς η μεσογειακή διατροφή.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, φάνηκε ότι, η αυξημένη πρόσληψη καλίου και διαιτολογικά σχήματα βασισμένα στην δίαιτα DASH (μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, και χαμηλή σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, με χαμηλή διαιτητική χοληστερόλη, κορεσμένα και συνολικό λιπαρά) έχουν θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Εξίσου πολλά είναι τα επιστημονικά ευρήματα για τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Συμβουλές για να τρώμε λιγότερο αλάτι
1. Βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι.

2. Να καταναλώνετε φρέσκα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, ψάρια).
3. Να βράζετε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά και τα όσπρια χωρίς να προσθέτετε αλάτι στο νερό.
4. Να προσθέτετε στα φαγητά κατσαρόλας, χυμό λεμονιού ή μικρή ποσότητα άσπρου κρασιού.
5. Να ξεπλένετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά για ένα λεπτό σε ένα τρυπητό σκεύος και στη συνέχεια να τα μαγειρεύετε σε φρέσκο νερό.
6. Περιορίστε το αλάτι που αναφέρεται στις συνταγές μειώνοντας το στο ένα τέταρτο ή ακόμα και στο μισό.
7. Να προτιμάτε τα κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς αλάτι, αντί για τα κονσερβοποιημένα.
8. Καλό είναι να περιορίσετε ή να αποφεύγετε, αν έχετε υπέρταση, την κατανάλωση των πλουσίων σε αλάτι τροφίμων, όπως τα αλατισμένα τυριά και ξηροί καρποί, το αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη, τα καπνιστά, παστά ή κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, τα αλλαντικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, τα τουρσιά, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και όσπρια, οι κομπόστες του εμπορίου, ο συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, οι ελιές, η μαγιονέζα, οι έτοιμες σάλτσες, οι κύβοι λαχανικών και ζωμού κρέατος, τα φαγητά τύπου fast food, οι έτοιμες πίτσες, τα σουβλάκια του εμπορίου, τα σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, ποπ-κορν, η μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
9. Να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε, για να ελέγχετε την περιεκτικότητά τους σε νάτριο και να επιλέγετε όσα έχουν το λιγότερο. 
 πηγή 
 

Τα οφέλη της δίαιτας Dash (ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, ξηρούς καρπούς, ψάρι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin