Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Το λίπος βασιλεύει στα παιδικά πιάτα

«Προσοχή στα παιδικά τρόφιμα»: αυτό συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς. Ο λόγος; Όταν ανέλυσαν τη θερμιδική τους αξία και την περιεκτικότητά τους σε λίπος και αλάτι, διαπίστωσαν πως αρκετά από τα σνακ που απευθύνονται στους μικρούς λάτρεις του φαγητού είναι οι ένοχοι που πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: ένα πακέτο γαριδάκια (100 γρ.)- από τα αγαπημένα σνακ των παιδιών - φορτώνει τον οργανισμό με 317 θερμίδες, με περισσότερες δηλαδή από ό,τι ένα πιάτο σπιτικές τηγανητές πατάτες (236 θερμίδες)! Τα πατατάκια με ελαιόλαδο πάλι, μπορεί να έχουν ελαφρύτερο θερμιδικό φορτίο περιέχουν όμως περισσότερο αλάτι...


Όσο για τα δημητριακά με μέλι και αμύγδαλα, πιθανόν να θεωρούνται πιο υγιεινή πρόταση, περιέχουν όμως περισσότερες θερμίδες από ό,τι κάποια αντίστοιχα προϊόντα που τα νοστιμίζει η σοκολάτα. Τα κρουασάν και τα ντόνατς πάλι, που είναι από τις πιο δημοφιλείς γλυκές απολαύσεις των παιδιών, είναι γεμάτα κορεσμένο λίπος.

«Το κορεσμένο λίπος που λαμβάνουν τα παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των καθημερινών θερμίδων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, εάν αναλογιστεί κανείς πως αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αύξησης της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

Γι΄ αυτό και συμβουλεύει τους γονείς να διαβάζουν προσεχτικά τους πίνακες με την ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη που αναγράφεται στις συσκευασίες, βάσει των οποίων υπολογίζει κανείς τις ανάγκες που καλύπτει το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Τα συστατικά

Το ίδιο προσεχτικά οφείλουν να ελέγχουν και τα συστατικά: «Τα αλλαντικά παραδείγματος χάριν, που νοστιμίζουν τα παιδικά σάντουιτς, είναι υποδεέστερα σε διατροφική αξία εκτός εάν πρόκειται για βρασμένο ή καπνιστό κρέας. Δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται το καλύτερο κρέας αλλά ό,τι περισσεύει- χόνδροι, κομμάτια κρέατος με πολύ λίπος που είναι άχρηστα για την παρασκευή άλλων τροφίμων και υπολείμματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιατρός- κλινικός διαιτολόγος κ. Μιχάλης Χουρδάκης.

Οι ειδικοί όμως, εντοπίζουν ακόμη μια διατροφική παγίδα που πιθανόν διαφεύγει της προσοχής των γονιών. Ο παράγοντας γεύση, όταν ενισχύεται από τις αρωματικές ουσίες, οδηγεί τα παιδιά στη συνήθεια να προτιμούν τις τεχνητές γεύσεις και να αποφεύγουν τις φυσικές- και συνεπώς πιο αγνές.

Τα αρώματα

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση πολλών παιδιάτρων να συνιστούν στους γονείς να προτιμούν το φρέσκο γάλα, όταν τα μωρά τους κλείσουν το ένα έτος. Και αυτό γιατί τα αρώματα, με συχνότερο τη βανίλια, αλλά και η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη προσδίδουν έντονη γεύση στο παιδικά γάλατα, με αποτέλεσμα να παραπλανώνται τα παιδιά. Έτσι, όταν δοκιμάζουν το φρέσκο γάλα, το απορρίπτουν απλά και μόνον επειδή το βρίσκουν άνοστο», προσθέτει ο κ. Χουρδάκης.

Την ίδια τακτική ακολουθούν οι «σεφ» των βιομηχανιών τροφίμων και για τα παιδιά γιαούρτια. «Εκτός από τα ενισχυτικά γεύσης, οι συσκευασίες συνοδεύονται συχνά από δώρα όπως είναι τα μαγνητάκια ή πλαστικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο όμως, το γιαούρτι αποκτά το νόημα της ανταμοιβής και άρα χάνει τη διατροφική του σημασία», συμπληρώνει.

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν

Ένα μυστικό για να διαπιστώνουν οι μεγάλοι τι τρώνε ο λιλιπούτειοι καταναλωτές, είναι να εξετάζουν τη σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά. Και αυτό, γιατί δεν είναι τυχαίο πως σε συσκευασία γνωστού στιγμιαίου ροφήματος κακάο, η ζάχαρη φιγουράρει ως το πρώτο συστατικό! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι έχει πάρα πολλή ζάχαρη...

Το ίδιο ισχύει και για κάποιες μαρμελάδες ιδιωτικής ετικέτας. Ούτε κανείς πρέπει να θεωρεί δεδομένο πως τα γλυκίσματα δεν περιέχουν αλάτι. Απόδειξη; Το νάτριο είναι μέρος της συνταγής βάσει της οποίας παρασκευάζονται τα δημητριακά με μέλι!

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρέπει να ενοχοποιούνται όλα τα προϊόντα. Είναι ενδεικτικό πως το αλάτι στα σνακ κυμαίνεται από 0,80 έως 3,26 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου, συνεπώς οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Επιπλέον, χαλιναγωγούν το βάρος των παιδιών τους όταν ακολουθούν τις συμβουλές των εταιρειών: για παράδειγμα, υπάρχει λόγος που η βιομηχανίες δημητριακών τονίζουν πως η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 30 γραμμάρια! 

 πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin