Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Καφές και τσάι «διώχνουν» τον διαβήτη

Όσοι πίνουν καφέ και τσάι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σύμφωνα με την ανάλυση 18 διαφορετικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 500.000 εθελοντές.

Και η προστασία αυτή μάλλον δεν έχει να κάνει με την καφεΐνη, διότι ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται να παρέχει το μεγαλύτερο όφελος.


Σύμφωνα με την ανάλυση, όσοι πίνουν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια κανονικό καφέ ή τσάι την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 20% ή περισσότερο. Σε όσους, όμως, προτιμούν τον ντεκαφεϊνέ καφέ, η αντίστοιχη μείωση είναι 33%.
Κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα πέρα από τα 3-4, μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη κατά ένα πρόσθετο 7%.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «ArchivesofInternalMedicine», η προστατευτική δράση του καφέ και του τσαγιού πιθανώς δεν οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά σε άλλες ουσίες που περιέχουν αυτά τα ροφήματα – όπως το μαγνήσιο και οι αντιοξειδωτικές ουσίες λιγνάνες και χλωρογενικά οξέα.

Ο τύπου 2 διαβήτης συνήθως αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών και αναπτύσσεται όταν το πάγκρεας παράγει μικρότερη από την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει όπως πρέπει την παραγόμενη ινσουλίνη.

Ο τύπου 2 διαβήτης αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά συχνά απαιτούνται και φάρμακα ή/και ινσουλίνη.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της νέας μελέτης δρ Ρέιτσελ Χάξλεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στην Αυστραλία, εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν οι ουσίες του καφέ και του τσαγιού που προστατεύουν από τον διαβήτη, διότι έτσι θα μπορούσαν να ανοιχτούν νέοι θεραπευτικοί δρόμοι για την πρωτογενή πρόληψη της νόσου. 

 ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin