Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Η σοκολάτα προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η κατανάλωση λίγης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 21.000 ανθρώπους διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά έως 100 γραμμάρια σοκολάτας είχαν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και κατά 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτήν.


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν συσχέτισαν επίσης την σοκολάτα με μείωση κατά 9% του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου από στεφανιαία νόσο και μείωση κατά 23% του αντίστοιχου κινδύνου για εγκεφαλικό.

Μάλιστα οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή κ.λπ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Heart» (είναι το επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας), μόνο ο ένας στους πέντε εθελοντές της μελέτης δεν έτρωγαν ποτέ σοκολάτα.

Οι υπόλοιποι την κατανάλωναν από σποραδικά έως καθημερινά, με τους νεώτερους και πιο χαμηλού βάρους εθελοντές να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε σε καθημερινή βάση μπόλικη σοκολάτα (100 γραμμάρια ή περισσότερο).

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι παρότι η μαύρη σοκολάτα θεωρείται πιο ωφέλιμη για την υγεία, οι εθελοντές τους έτρωγαν κυρίως σοκολάτες γάλακτος, επομένως και αυτή φαίνεται ότι παρέχει οφέλη στην υγεία.

Στα αρνητικά της υποθέσεως, η συχνή λήψη σοκολάτας συσχετίσθηκε με αυξημένη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων), επομένως όποιος προσέχει το σωματικό βάρος του θα πρέπει να έχει το νου του. 

ΠΗΓΗ:  tanea.gr
.

Βρήκαν γιατί προστατεύει η μαύρη σοκολάτα την καρδιά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η σοκολάτα προσθέτει κιλά, όμως μια νέα έρευνα φέρνει τα πάνω κάτω, αποδεικνύοντας ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Γιατί η σκούρα σοκολάτα ωφελεί την καρδιά μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin