Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

«Υγρές» δίαιτες - Πόσο ασφαλείς είναι;

Η διατροφή απασχολεί πολύ την κοινωνία σήμερα, είτε επειδή πολύς κόσμος πάσχει από χρόνιες παθήσεις, είτε λόγω της παχυσαρκίας, είτε εξαιτίας της εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες -γύρω από αυτή- μέσω του Παγκόσμιου Ιστού (Ίντερνετ).

Το θετικό σημείο είναι ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο «διαβασμένος» και έτσι ο διαιτολόγος μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα μαζί του. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το διαδίκτυο είναι ταυτόχρονα ένας χώρος όπου αναπαράγονται πολλές πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κάπως έτσι, έχουμε ακούσει για δίαιτες απώλειας βάρους σε 7 ημέρες, για χημικές δίαιτες, για τη δίαιτα του ανανά και του σταφυλιού. Ποιες από αυτές, άραγε, είναι ασφαλείς και ποιες επικίνδυνες για την υγεία μας; Πόσο αποτελεσματικές είναι; Έχουν θρεπτική αξία; Μήπως τελικά μας παχαίνουν;

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος με οποιοδήποτε μέσο ή μέθοδο θεωρούν ότι θα τους φέρει πιο κοντά στον τελικό τους στόχο.

Μια από τις δίαιτες απώλειας βάρους που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος είναι η λεγόμενη «υγρή» δίαιτα.

Αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της περιλαμβάνει τροφές που έχουν υδαρή μορφή -στο πλαίσιό της συνήθως αποφεύγονται τα στερεά τρόφιμα μες στη μέρα, όπως το ψωμί, το κρέας, τα ζυμαρικά κ.ά. Οι δίαιτες αυτές περιλαμβάνουν δηλαδή τρόφιμα όπως οι σούπες, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα αφεψήματα, το ζελέ, το γάλα κ.ά.

Είναι αλήθεια ότι οι «υγρές» δίαιτες έχουν αποτέλεσμα. Βέβαια, ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι επειδή (όπως και στις πρωτεϊνικές δίαιτες) πρόκειται για ολιγοθερμιδικές δίαιτες. Δηλαδή, η μείωση του βάρους που επιτυγχάνουν δεν οφείλεται στις οργανοληπτικές ιδιότητες των τροφίμων, αλλά στο γεγονός ότι οι ημερήσιες συνολικές θερμίδες που λαμβάνουν τα άτομα που τις εφαρμόζουν είναι πολύ λίγες! Πάντα το ζήτημα είναι το θερμιδικό ισοζύγιο. Όχι το σχήμα ή η υφή της τροφής.
 [Mαρία Ειρήνη Καλούδη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.]

  zougla.gr
4/8/15
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin