Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Ξηροί καρποί: Ποιοι κάνουν καλό στην υγεία μας

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες. Εντούτοις, ενώ μια χούφτα από το λαχταριστό αυτό σνακ μπορεί να μας χορτάσει και να μας βοηθήσει τις περιόδους που κάνουμε δίαιτα, κάποιοι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θερμίδες, αλάτι ή και ζάχαρη αλλά και λιπαρά.


Αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης

Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και είναι ιδανικοί για κατανάλωση ενδιάμεσα στα γεύματα ή στο πρωινό. Τα αμύγδαλα έχουν ελάχιστες θερμίδες ενώ στα 23 αμύγδαλα (μια μερίδα περίπου) βρίσκουμε 6 γραμμάρια πρωτεΐνη και 14 γραμμάρια λιπαρά. 18 κάσιους περιέχουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνη και 13 γραμμάρια λιπαρά ενώ τα φιστίκια Αιγίνης (49 φιστίκια) περιέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνη και 13 γραμμάρια λιπαρά. Αποφύγετε αυτούς τους ξηρούς καρπούς που βρίσκονται σε συσκευασίες με λάδι ή αλάτι ή είναι καβουρδισμένοι.

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν 18 γραμμάρια λιπαρά και 4 γραμμάρια πρωτεΐνη και βοηθούν στην αρρυθμία της καρδιάς ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το ίδιο αποτελεσματικά όσο και το ελαιόλαδο στην αντιμετώπιση φλεγμονών. 8 καρύδια καθημερινά είναι η ιδανική μερίδα για να επωφεληθούμε από τα διατροφικά τους οφέλη.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε φολικό οξύ –ένα στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου- σε βιταμίνη Ε αλλά και καλά λιπαρά. Περιέχουν 170 θερμίδες (28 φιστίκια), 7 γραμμάρια πρωτεΐνη και 14 γραμμάρια λίπος.

 πηγή: kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin