Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Γιορτινή και μεθεόρτια αποτοξίνωση

Όσο οξύμωρος κι αν είναι ο τίτλος, άλλο τόσο είναι και ρεαλιστικός. Χωρίς να προτείνουμε την αποχή από όλες τις απολαύσεις των γιορτών, καλό είναι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, το πόσο άσχημα νιώθουμε τις περισσότερες φορές, μετά το πέρας των γιορτών αναφορικά με τις διατροφικές υπερβολές, τις οποίες όλοι, λίγο πολύ, κάνουμε.


Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την… επαύριο των γιορτινών τραπεζιών και πως να μην το παρακάνετε μαγεμένοι από τις μυρωδιές και τις εικόνες. Επιπλέον, προτείνεται η ιδέα για 6ήμερη αποτοξίνωση, μετά τις γιορτές, που δεν θα αρέσει μεν σε πολλούς σε πρώτη ανάγνωση, αλλά αν το δείτε σαν πρόκληση, όχι μόνο θα τεστάρετε τις προσωπικές σας αντοχές, αλλά ίσως και να καταφέρετε να βγείτε «αλώβητοι» από τη λαιμαργία των εορτών και γιατί όχι και πιο αδύνατοι.


Επικεντρωθείτε στην πρωτεΐνη
Στα γιορτινά τραπέζια (αν έχουν μείνει κι άλλα), δώστε έμφαση στην πρωτεΐνη και όχι στους υδατάνθρακες. Εαν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στους υδατάνθρακες που, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι ανθρωπίνως αδύνατο, συνδυάστε και τα δυο. Οι πρωτεΐνες, που ούτως ή άλλως  έχουν την τιμητική τους με τη γαλοπούλα ή κάποιο άλλο είδος κρεατικού στο κέντρο του τραπεζιού, θα σας χορτάσουν καλύτερα ενώ θα συνδράμουν και στην καλύτερη χώνεψη των υδατανθράκων.


Πρωινό χωρίς υδατάνθρακες
Την επαύριο του εορταστικού δείπνου, αντισταθείτε και μην καταναλώσετε για πρωινό το περισσευούμενο γλυκό της προηγουμένης. Προτιμήστε και σε αυτή την περίπτωση τις πρωτεΐνες για πρωινό γεύμα, όπως είναι μια ομελέτα ή ένα γιαούρτι με λίγο μέλι.
Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν πρωτεΐνη για πρωινό, τρώνε πιο υγιεινά, αλλά και λιγότερες θερμίδες κατά το  υπόλοιπο της ημέρας. Η πρωτεΐνη μας κρατά για περισσότερη ώρα χορτάτους, απ’ όσο καταφέρνουν οι υδατάνθρακες, γι’ αυτό καλό είναι να την προτιμάτε.


Περπατήστε
Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά τις γιορτινές μέρες, που είναι ακόμα πιο μεγάλης σημασίας, τείνουμε να την ξεχνάμε, ζαλισμένοι από το πνεύμα των εορτών. Δε χρειάζεται να προβείτε σε έντονη άσκηση, ούτε καν να φτάσετε μέχρι το γυμναστήριο.
Μια βόλτα με τα πόδια, για να δείτε τη στολισμένη πόλη και να χαζέψετε τις βιτρίνες, είναι αρκετή για να χωνέψετε καλύτερα και να ασκήσετε με τον ευκολότερο τρόπο το σώμα σας.


Κατανέμετε τα… αποφάγια

Το καλύτερο στοιχείο του να είστε οικοδεσπότες τις γιορτές, είναι ότι θα σας μείνουν τα αποφάγια των γευμάτων και δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε για την επόμενη εβδομάδα. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός. Μοιράστε τα αποφάγια σε ημερήσιες μερίδες, ώστε να μην τρώτε ανεξέλεγκτα τις επόμενες ημέρες και δεδομένων των εορταστικών και πιο λιπαρών επιλογών που κάνατε για το εορταστικό τραπέζι, φροντίστε να μην τρώτε αργά το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία και τον αντίστοιχο χρόνο στο στομάχι σας να χωνέψει.
Ιδρώστε
Όσοι ακολουθήσετε το ταχύρυθμο πρόγραμμα αποτοξίνωσης των 6 ημερών, μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ώστε την ημέρα των Φώτων να έχετε διπλά περιθώρια να το ρίξετε για τα καλά έξω, τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ιδρώσετε. Εντάξτε στο πρόγραμμά σας, σύντομης διάρκειας, αλλά δυναμικές ασκήσεις, για να ενισχύσετε το κυκλοφορικό σύστημα ώστε να φτάσει το αίμα στα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται πιο άμεσα με τον αυτοέλεγχο. Ακόμα και το ανέβασμα με τις σκάλες και όχι η επιλογή του ασανσέρ, αρκεί σαν πρώτη κίνηση.


Αποχή από τις οθόνες
Όσο άσχετη και αν ακούγεται η συμβουλή της αποχής από την οθόνη του υπολογιστή/ της τηλεόρασης / του smartphone / του tablet, όταν αναφερόμαστε σε διατροφική αποτοξίνωση, η αλήθεια είναι, πως δεν είναι τόσο άσχετη. Η απορρόφηση της προσοχής από όλες αυτές τις διαφορετικές πηγές, μας κάνει να χάνουμε ακόμα πιο εύκολα την αυτοκυριαρχία και τον αυτοελεγχό μας, οδηγώντας μας σε συμπεριφορές για τις οποίες συχνά μετανιώνουμε, όπως είναι η υπερφαγία και η υπερκατανάλωση.
Δοκιμάστε τις αντοχές σας και κατά τη διάρκεια των γιορτών αποφύγετε, στο μέτρο του δυνατού, τις οθόνες που σας περιτριγυρίζουν.


Αποτοξινωτικές τροφές
 Αφού περάσουν τα εορταστικά δείπνα και επιστρέψετε στην καθημερινότητα, σίγουρα κάνει καλό να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί, εαν τελικά, που είναι και το πιθανότερο, σας παρέσυραν οι παρέες και τα τραπέζια και το παρακάνατε και φέτος.
Εκτός από την αποχή από αλκοόλ και ζάχαρη, υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτοξινωθείτε και  σε αυτές περιλαμβάνονται το λεμονόνερο με τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες, τα πράσινα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα των οποίων τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες είναι αυτό που ακριβώς χρειάζεται το σώμα  για να ανακάμψει, το πράσινο τσάι του οποίου οι κατεχίνες ενεργοποιούν την παραγωή των ενζύμων της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού και η επιλογή προΐόντων ολικής άλεσης, μια συνήθεια που θα πρέπει να συνεχιστεί για  όλο το χρόνο. 

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr
.
.

Τα Χριστούγεννα των 8.500 θερμίδων!

Τα κιλά των Χριστουγέννων κρατάνε έως το... Πάσχα

Χάστε τα κιλά των εορτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin