Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ξηροί καρποί: το κάθε είδος κι ένα όφελος

Καρύδια, οι προστάτες μας από φλεγμονές

Εκτός του ότι περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλους τους ξηρούς καρπούς και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού μας από καρδιοπάθειες, καρκίνο και πρόωρη γήρανση, είναι, επίσης, οι πιο πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Αν δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα τα θαλασσινά, τα καρύδια είναι η νούμερο ένα εναλλακτική επιλογή για να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα υγιεινά λιπαρά δεν λείπουν από τη διατροφή μας. Για τις γυναίκες, ίσως αποδειχθούν η καλύτερη συντροφιά εκείνες τις μέρες του μήνα, αφού περιέχουν μαγγάνιο το οποίο μπορεί να μειώσει τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Αμύγδαλα, οι καλύτεροι φίλοι του εντέρου

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες και είναι τα πλουσιότερα στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσουν να ξαναφορέσουμε κάποιο αγαπημένο παντελόνι, στο οποίο δεν πιστεύαμε ότι θα χωρέσουμε ξανά, αφού σύμφωνα με μελέτη του International Journal of Obesity, όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος έχουν καλύτερα αποτελέσματα αν τα συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους. Επιπλέον, βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν το έντερο, αυξάνοντας τα επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Κάσιους, οι ενισχυτές του εγκεφάλου

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο και ψευδάργυρο και ως εκ τούτου παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, στην προστασία της όρασης και στη θωράκιση της υγείας μας. Είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή μαγνησίου – 30 γραμμάρια κάσιους καλύπτουν το 25% των ημερήσιων αναγκών μας – το οποίο βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και εμποδίζει την απώλειά της λόγω ηλικίας.

Καρύδια πεκάν, η άμυνα των αρτηριών

Γνωστά για τη χαρακτηριστική γεύση που δίνουν σε διάφορα γλυκίσματα, τα καρύδια πεκάν είναι από τους πιο πλούσιους σε αντιοξειδωτικά ξηρούς καρπούς και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας. Μπορούν να αποτρέψουν το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες μας και σύμφωνα με μελέτη του Journal of Nutrition, μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης κατά 33%. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στα καρύδια πεκάν μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Lou Gehrig.

Καρύδια Βραζιλίας, ισχυρά αντικαρκινικά

Μόλις ένα από αυτά τα θαυματουργά καρύδια από τη χώρα του καφέ αρκεί για να καλύψουμε περισσότερο από 100% τις ημερήσιες ανάγκες μας σε σελήνιο, το θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως των οστών, του προστάτη και του μαστού. Παρόλα αυτά, μην το παρακάνετε με τα καρύδια Βραζιλίας, καθώς τα υψηλά επίπεδα σεληνίου μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας.

Φιστίκια Αιγίνης, η πιο διαιτητική επιλογή

Τα διάσημα φιστίκια από την Αίγινα καταρρίπτουν κάθε μύθο που υποστηρίζει ότι οι ξηροί καρποί είναι παχυντικοί, αφού το καθένα έχει μόλις 4 θερμίδες! Αν μάλιστα προτιμούμε να τα τρώμε με το κέλυφός τους, είναι ακόμα πιο φιλικά για τη δίαιτά μας, καθώς χορταίνουμε πιο γρήγορα και τρώμε λιγότερα. Ακόμη, έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι αν συμπεριλάβουμε 55 γραμμάρια φιστικιών Αιγίνης στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Τα συγκεκριμένα φιστίκια έχουν, ακόμη, ψηλές ποσότητες καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών και του νευρικού μας συστήματος και είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, γνωστής για τις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες.

Φουντούκια, τα αντιδιαβητικά

Γενικώς, πρόκειται για υγιεινούς ξηρούς καρπούς. Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχουν μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Όπως οι περισσότεροι συγγενείς τους, είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, να συμβάλει στη διατήρηση υγιούς δέρματος και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
 pygmi.gr


Όλη η αλήθεια για τους ξηρούς καρπούς. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ωμοί και ανάλατοι. 

«Ασπίδα» για τον καρκίνο οι ξηροί καρποί

Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί ωφελούν τους άντρες με καρκίνο προστάτη

Ξηροί καρποί κατά της χολολιθίασης

Ποιες τροφές κάνουν αντιγήρανση! Καρύδια πεκάν για πιο γερή καρδιά

Οι ξηροί καρποί ωφελούν την καρδιά

Η κατανάλωση καρυδιών αλλά και γενικότερα ξηρών καρπών προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις

Κάστανο: Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών!

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ( ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin