Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το «χρυσό» ιπποφαές έχει και παγίδες ... Μια ημερίδα ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειρίας από τους παραγωγούς για τους παραγωγούς

Τον Αύγουστο του 1896, στο Κλοντάικ του Βορειοδυτικού Καναδά, στα σύνορα της χώρας με την Αλάσκα, ανακαλύφθηκε χρυσός. Οπως είχε συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην αμερικανική ιστορία, οδήγησε σε ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης από τις ΗΠΑ: παραπάνω από 40.000 κατάφεραν να ξεπεράσουν αντίξοες καιρικές συνθήκες και άλλες δυσκολίες και να εγκατασταθούν στην περιοχή. Πολύ περισσότεροι όμως το επιχείρησαν χωρίς επιτυχία. Χρυσό τελικά δεν βρήκαν πάνω από 4.000, όσοι έφτασαν εκεί πρώτοι ή απλά στάθηκαν πιο τυχεροί. Ελάχιστοι πάντως έγιναν πλούσιοι από τον χρυσό. Σε κάποιον βαθμό η ιστορία αυτή αντικατοπτρίζει και τη σημερινή συζήτηση για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στη χώρα μας.

«Το ιπποφαές είναι μια από τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να γίνει λόγος για μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μιλούσαν για ένα φυτό που δεν χρειάζεται πότισμα, για κέρδη που φτάνουν τις 2.000 ευρώ το στρέμμα και άλλα τέτοια»
λέει ο κ. Αριστοτέλης Γκουλιάφας. Μαζί με τον αδερφό του διατηρούν 9 στρέμματα ιπποφαούς στην Αιανή της Κοζάνης. «Η συνολική επένδυση που κάναμε ως τώρα υπολογίζεται στις 13.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα τα περιμένουμε». Στην Αιανή, την Κυριακή 21 Απριλίου διοργανώνεται μια ημερίδα με τίτλο «1η Πανελλήνια Συνάντηση Καλλιεργητών Ιπποφαούς - Η ως τώρα εμπειρία και τα επόμενα βήματα».

Ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών
Δεν έχει κόστος συμμετοχής. Δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του ιπποφαούς, προσδοκώντας να γίνουν πλούσιοι από τη μια μέρα στην άλλη. Απευθύνεται σε όσους ήδη το κάνουν, ακολουθώντας το ρεύμα της τελευταίας πενταετίας και θέλουν κάποια στιγμή να δουν τους κόπους τους να δικαιώνονται. «Το μόνο σίγουρο είναι πως θέλουμε οι παραγωγοί να έρθουν κοντά, να συζητήσουν τα προβλήματα που τους έχουν προκύψει και να δούμε τον καλύτερο τρόπο για να κινηθούμε συλλογικά» λέει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κιτσικόπουλος, ένας εκ των ομιλητών στην εκδήλωση, διαχειριστής της ιστοσελίδας www.ippofaesplus.com, στην οποία φιλοξενούνται απόψεις και συμβουλές που δίνονται δωρεάν στον καλλιεργητή.
Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης δύο στρεμμάτων στη Φθιώτιδα. «Με το προϊόν ήρθα σε πρώτη φορά σε επαφή σε ταξίδι μου στην Ινδία. Μου άρεσε σαν ιδέα, άρχισα να διαβάζω γι' αυτό και το 2010 προχώρησα στη φύτευση». Οπως πολλοί άλλοι καλλιεργητές ιπποφαούς δεν είναι επαγγελματίας αγρότης. «Εχει σημασία να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος. Ακούγονται πράγματα για τιμές 30 ευρώ το κιλό, όμως αυτή μπορεί να είναι η τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος στο σουπερμάρκετ. Η τιμή για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή είναι στα 2 ευρώ» λέει ο κ. Κιτσικόπουλος.

«Κατά τη γνώμη μου δύο είναι τα βασικά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε. Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι για το ποιες ποικιλίες είναι κατάλληλες για τα ελληνικά εδάφη και ποιες όχι. Ούτε θα μπορέσουμε να είμαστε βέβαιοι για κάποια χρόνια ακόμα. Ας μην ξεχνάμε πως το προϊόν αυτό καλλιεργείται σε χώρες με ψυχρό κλίμα, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Εδώ έχει επιχειρηθεί η καλλιέργειά του ακόμη και στην Κρήτη. Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι η ενημέρωση των παραγωγών, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους καλλιεργητές από το εξωτερικό, ίσως να οργανώσουμε και κάποια ομαδικά ταξίδια προκειμένου να πάρουμε πληροφορίες από πιο έμπειρους ανθρώπους»
λέει ο κ. Κιτσικόπουλος.

Με προβλήματα αλλά και πλεονεκτήματα
«Και βέβαια, πέρα από το καλλιεργητικό ζήτημα, υπάρχει η εμπορική διάσταση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα διαμορφωμένη εγχώρια αγορά για το συγκεκριμένο προϊόν. Για τους μικροκαλλιεργητές των 2-3 στρεμμάτων το ιπποφαές θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για συμπληρωματικό εισόδημα, αν καταφέρουν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε κάποιας μορφής τυποποίηση (π.χ. παραγωγή μαρμελάδας) και διοχέτευσή της σε τοπικό επίπεδο. Αυτό βέβαια απαιτεί και επιχειρηματικές δεξιότητες. Από εκεί και πέρα αν μιλάμε για μεγαλύτερη παραγωγή, τα πράγματα περιπλέκονται. Μιλάμε για ένα προϊόν που παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες σε ζητήματα όπως η συγκομιδή».
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διοργανωτές της ημερίδας και όσοι παραγωγοί θα συναντηθούν στην Αιανή θα κλάψουν τη μοίρα τους. «Εμείς δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε τους παραγωγούς· το αντίθετο. Στο κάτω-κάτω δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα. Είναι γεγονός πως το φυτό αυτό, με τα όποια προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, μπορεί να φυτρώσει και καρπίσει στο ελληνικό έδαφος» λέει ο κ. Κιτσικόπουλος.

Επιπλέον, αν και στη χώρα μας η καλλιέργεια ιπποφαούς ακόμη είναι μικρή (αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα περίπου 1.000 στρέμματα) και σίγουρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε μέγεθος χώρες όπως η Γερμανία ή ο Καναδάς, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του μάρκετινγκ. «Η διεθνής ονομασία του προϊόντος είναι η ελληνική "Hippophae". Ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας, το αναφέρει συχνότατα. Σε σχέση με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως λόγου χάρη το γκότζι μπέρι, η έννοια "ελληνικό ιπποφαές" απολαμβάνει ήδη μια αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, εξαιτίας ιστορικών καταβολών» καταλήγει ο κ. Κιτσικόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα στην ιστοσελίδα: www.ippofaesplus.com

Πουλιόπουλος Γιώργος
.tovima.gr 
17/4/13
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin