Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που ωφελούν την υγεία μας όπως και τα νωπά φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα λαμβάνονται μέσω της αποξήρανσης των φρέσκων φρούτων με έκθεσή τους στον ήλιο για αρκετές ημέρες. Γενικά περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, κάλιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά ανάλογα το είδος φρούτου. Επίσης είναι σνακ που μας γεμίζουν ενέργεια και περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που ωφελούν την υγεία μας όπως και τα νωπά φρούτα. Συγκεκριμένα:
  • Σύκα: είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, δεν περιέχουν χοληστερίνη ή λιπαρά και είναι χαμηλά σε νάτριο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου, ασβεστίου και σιδήρου. Τα 3 σύκα (περίπου 40 γρ.) περιέχουν 120 θερμίδες.
  • Βερίκοκα: είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και δεν περιέχουν λιπαρά. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και ποτασίου. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτένιο το οποίο βοηθάει στη πρόληψη του καρκίνου. Τα 40 γρ.    αποξηραμένων βερίκοκων περιέχουν 120 θερμίδες.
  • Μπανάνες: αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, ενέργειας, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C,φυτικών ινών, και μικρής ποσότητας πρωτεΐνης. Τα 34 γρ. αποξηραμένης μπανάνας περιέχουν 16 γρ. λιπαρά και 180 θερμίδες.
  • Κεράσια: είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, E ,Β, β-καροτένιου, σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης είναι άριστη πηγή βορίου και μαγνησίου που σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθούν στην καλή υγεία των οστών. Επιπλέον περιέχει μελατονίνη, ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη λειτουργία του βιολογικού μας ρυθμού. Τα 40 γρ. αποξηραμένων κερασιών περιέχουν 135 θερμίδες.
  • Σταφίδες: είναι καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης C και είναι πλούσιες σε σίδηρο και φυτικές ίνες. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μειώνοντάς έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα 40 γρ. σταφίδας περιέχουν 130 θερμίδες.
  • Παπάγια: είναι καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και στην αφομοίωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Τα 40 γρ. παπάγιας περιέχουν 140 θερμίδες.
  • Δαμάσκηνα: είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης σίδηρο, σορβιτόλη, κάλιο, χαλκό, βόριο και βιταμίνη C. Τα 40 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν 110 θερμίδες.
  • πηγή: diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin