Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ψητά ή Βραστά Κάστανα: Ο αγαπημένος (ξηρός) καρπός του χειμώνα

Είναι ξηρός καρπός, αλλά καθόλου δεν του φαίνεται. Πρώτον, γιατί το βρώσιμο τμήμα του είναι μαλακό και δεύτερον, γιατί χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (διπλάσια από της πατάτας) μοιάζοντας περισσότερο με  δημητριακό όσον αφορά στα διατροφικά του στοιχεία. Όπως και να έχει, το κάστανο είναι ο αγαπημένος καρπός του χειμώνα και γίνεται απολαυστικός με διάφορους τρόπους. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Έλλη Ρούσσου μάς λέει όλες τις λεπτομέρειες.
Το κάστανο παρουσιάζει φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες.
Περιέχει 48% νερό και πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχει απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Επιπλέον περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Ακόμα το κάστανο έχει καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο.
Πλήρης τροφή
Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη και για αθλητές, λόγω των προαναφερθέντων θρεπτικών συστατικών του και κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες που αποτελούν πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Βοηθάει επίσης όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, χάρη στη βιταμίνης C που περιέχει και η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά και χάρη στο φολικό οξύ που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Κάνει καλό στην καρδιά
Το κάστανο είναι γνωστό για την προστατευτική του δράση στο καρδιαγγειακό και τη συμβολή του στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Αποτελεί δε μια άριστη πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.
Προσοχή στην ποσότητα
Επειδή όμως τα κάστανα έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γρ.), χρειάζεται προσοχή. Η υπερβολική κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και της κακής (LDL) χοληστερόλης. Ενδεικτικά, 2-3 μικρά καθαρισμένα κάστανα έχουν 80 θερμίδες.
Ψητά ή βραστά;
Είναι το ίδιο υγιεινά με όποιον τρόπο και αν καταναλωθούν. Καλό είναι πριν τα ψήσεις ή τα βράσεις, να τα χαράξεις με ένα κοφτερό μαχαίρι στην κάτω πλευρά, ώστε να ψηθεί καλύτερα το εσωτερικό τους. Στον φούρνο ψήνονται στους 210o C για 20-25 λεπτά. Περίπου τον ίδιο χρόνο χρειάζονται και για να βράσουν. Τα κάστανα χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, ενώ γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε περιοχές της Ασίας.
Χρήσιμες συμβουλές
  • Όταν αγοράζεις φρέσκα κάστανα, φρόντισε να έχουν λείο και γυαλιστερό φλοιό χωρίς στίγματα.
  • Να επιλέγεις καρπούς που έχουν βάρος και είναι σφιχτοί.
  • Τα κάστανα διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα, από την οποία θα αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα.
  • Μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη μέχρι και 2 μήνες.
Έλλη Ρούσσου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, email elliroussou@gmail.com. Κιν. 6957444801.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin