Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ξηροί καρποί: Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου

Όσοι είναι διαβητικοί θα τους βοηθούσε να ελέγχουν το σάκχαρο και την χοληστερόλη τους αν αντικαθιστούσαν το καθημερινό τσουρέκι ή την φέτα ψωμί με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Όταν εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 αντικατέστησαν κάποιες από τις τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες, τις οποίες κατανάλωναν καθημερινώς, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της «κακής» χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο, αναφέρουν ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes Care».

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη βελτίωση μεταξύ των διαβητικών που αντικατέστησαν τις συνηθισμένες στην δίαιτά τους τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες με ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως σε καθημερινή βάση. 


Η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το «κλειδί» για τον έλεγχο του διαβήτη, μπορεί όμως να συμβάλουν σε μία υγιεινή διατροφή, εξηγεί ένας εκ των ερευνητών, ο Σίριλ Κένταλ του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.

«Οι ξηροί καρποί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα λίπη είναι υγιεινά,» είπε ο ίδιος αναφερόμενος στα ακόρεστα λίπη που συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και με άλλα οφέλη για την υγεία.


Παρόλο που οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και οι διαβητικοί δεν θα πρέπει απλώς να προσθέτουν μία χούφτα από αυτούς στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά να τους καταναλώνουν αντί άλλων λιγότερο υγιεινών σνακ, επισημαίνει ο Κένταλ.

Μαργαρίτα Μπρίγκου 
πηγή:zougla gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin